Rariteti

Prednaprezanje drvene međuspratne konstrukcije

Kod adaptacije jednog starog objekta konstatovano je da je drvena međuspratna konstrukcija dobila prilične ugibe. Za nevolju osim korisnog opterećenja trebala je da ponese i novi raspored pregradnih zidova. Što je mnogo mnogo je. Posle otvaranja međuspratne konstrukcije sa donje strane konstatovano je da su drvene grede (tavanjače), osim ugiba u dosta dobrom stanju. Nisu bile crvotočne i nije bilo tragova truljenja, pa smo se posle detaljne analize odlučili da svaku tavanjaču posebno prednaprežemo i time podignemo za vrednost ugiba uključujuću i korisno opterećenje kao i težinu novih pregradnih zidova.

Pošto je objekat imao povećanu spratnu visinu u dogovoru sa nadzorom spuštanje plafona za nekih 30cm nije predstavljalo neki problem pa je usvojena ova varijanta sanacije. Napominjemo da je objekat bio pod zaštitom države kao istoriski spomenik tako da su se sve intervencije prilagođavale tako da ni u čemu ne naruše spoljni izgled. Posle završnog merenja ugiba konstatovano je da je međuspratna konstrukcija ostala na projektovanoj koti, tako da je intervencija uspela u potpunosti.

 

Injektiranje drvenih lamelnih nosača

Pri rekonstrukciji i sanaciji sportskog centra “11 april” na Novom Beogradu pojavila se potreba za sanaciju lučnih drvenih lamelnih nosača. Na ime na delu hale naročito iznad bazena (verovatno zbog povećane vlažnosti), došlo je do raslojavanja lamela, to jest pojave prslina na mestima gde su lamele međusobno lepljene. Pošto niskoviskozni epoxyd-i imaju osobinu izvanredne penetracije u drvo, iskoristili smo to da izvršimo injektiranje svih spojeva koji su počeli da se razlistavaju.

Za injekciona mesta koristili smo utisne “Unit” matice koje imaju unutrašnji navoj M8mm koji se baš poklapao sa diznama kojima se vrši injektiranje. Sastav Unit matice sa diznom za injektiranje smo dihtovali preko bakarne šajbne od 8mm. Injekciona mesta smo postavili na razmaku od 30 – 50cm duž prsline a samu prslinu između injekcionih mesta smo zadihtovali špahtl – masom na bazi epoxyd-a.

Posle očvršćavanja špahtl – mase krenuli smo sa injektiranjem. Injektiranje se vršilo u dve faze. Zbog velike penetracije injekcione mase u drvene nosače, injektiranje smo ponovili posle 30min da bi popunili eventualne šupljine koje bi nastale zbog penetracije. Injektiranje je vršeno pritiskom do 70bara

 

 

Pumpa za injektiranje cementne emulzije.

Sva injektiranja prslina u zidanim objektima se vrše cementnom emulzijom sa dodatkom raznih aditiva. Oprema za kvalitetno injektiranje ove vrste je po pravilu veoma kabasta i teška a potrebna je i trofazna struja velike amperaže jer ta oprema pri radu vuče preko 25KW, a pri startovanju i do 40KW elktrične energije. Izuzetak čine male ručne pumpe koje nemaju svoj mikser za održavanje konzistencije cem. Emulzije pa su podložne čestim zagušenjima. Osim toga sa njima se ne može ostvariti pritisak veći od 5bara. Mi smo odlučili da sami napravimo malu, laku, električnu pumpu koja će lako moći da se koristi i biti jednostavna za održavanje. Uz konsultaciju sa par kolega mašinaca napravili smo pumpu koja troši svega 1,5KW struje. Njen kapacitet  se reguliše preko frekventnog regulatora i iznosi max. oko 12l/min,  radni pritisak oko16 bara a teška je oko 40kg.

Do sada je odradila nekoliko desetina poslova bez ijednog zastoja i bez zamene potrošnih delova